Potkua arkeen selkeistä tavoitteista

”Sehän riippuu ihan siitä, mikä sinun tavoite on”, sanoi kuopus, kun kyselin pitäisikö yrittää tehdä kuntosalilla pitkiä sarjoja keveillä painoilla vai lyhyitä sarjoja raskailla painoilla.

Ensin tavoitteet, sitten toiminta on hyvä huomio niin vapaa-ajalle kuin työelämäänkin. Selkeät tavoitteet auttavat keskittymään olennaiseen. Ilman niitä toiminnasta tulee helposti sekavaa ja päämäärätöntä: tehdään paljon, mutta oikeastaan mitään ei saada valmiiksi. Hyvien tavoitteiden asettaminen on kuitenkin yllättävän vaikeaa.

Organisaatio tarvitsee selkeän vision. Johdon tärkeä tehtävä on kommunikoida se henkilöstölle, jotta he tietävät tavoitteista ja tulevaisuudesta. Kun suunta on selvä, sopivan haastavien tavoitteiden asettaminen yhdessä henkilöstön kanssa helpottuu. Ne vievät askel askeleelta yritystä kohti visiota.

Minusta tulee hyvä johtaja voi tuntua äkkiseltään innostavalta tavoitteelta. Mutta mitä se tarkoittaa? Mistä tietää, milloin tavoite on saavutettu?

Monet käyttävät tavoiteasetannassa SMARTia. Sen mukaan asetetun tavoitteen pitää olla konkreettinen (spesific), mitattava (measurable), saavutettavissa oleva (attainble), realistinen (realistic) ja aikaan sidottu (timely). Yksi tärkeä asia tuosta listasta vielä puuttuu: hyvä tavoite on myös innostava.

Onko minusta tulee hyvä johtaja -tavoite konkreettinen? Ei ole. On parempi määrittää selkeä alue, jota haluaa parantaa. Se voi olla vaikkapa tavoite kehityn palautteenantamisessa seuraavan puolen vuoden aikana antamalla palautetta aina, kun siihen on aihetta. Kun pystyy määrittelemään, mitä oikeasti haluaa saavuttaa, on valmis tekemään töitä kohti tavoitetta.

Kaikki tavoitteet ovat merkityksettömiä, jos niitä ei toteuta. Kirjoitetut tavoitteet toteutuvat todennäköisemmin kuin ne, joita vain pyörittelee päässä. Siksi ainakin tärkeimmät tavoitteet kannattaa kirjoittaa ylös.

Monet menestyvät ihmiset asettavat itselleen selkeät tavoitteet ja tekevät paljon työtä niiden toteutumiseksi. Myös menestyvillä organisaatioilla on selkeät tavoitteet, joiden saavuttamiseksi niissä tehdään määrätietoisesti työtä. Oikein asetetut tavoitteet ja menestys linkittyvät toisiinsa.