Aikaa ajattelulle – aikaa läheisille

”Varaan kalenteristani aikaa asioiden pohtimiseen”, kertoi ison organisaation johtaja liki pari vuosikymmentä sitten. Silloin en vielä ymmärtänyt tuossa lauseessa olevaa viisautta.

Juuri nyt moni harmittelee kovaa kiirettä. Joulun ja vuoden vaihteen lähestyessä tekemättömien töiden määrä tuntuu kasvavan entisestään. Monenlaista pitäisi saada valmiiksi niin töissä kuin kotonakin.

Kaiken tohinan keskellä yritän noudattaa vanhaa neuvoa ja varata aikaa asioiden pohtimiseen. Helposti voisi ajatella, että kiireen keskellä pitää lisätä vauhtia ja että pysähtyminen on tehotonta. Ehkä asia on kuitenkin päinvastoin: ilman, että pysähtyy välillä miettimään, ei voi toimia tehokkaasti.

Hyvä apu sen pohtimiseen, mitkä asiat ja mitkä tekemiset ovat oikeasti tärkeitä, voi olla ottaa noihin hetkiin avuksi kynä ja pala paperia. Tekemättömien töiden listan kirjoittamisen jälkeen voi vielä pohtia, ovatko kaikki paperilla olevat asiat oikeasti tärkeitä nyt. On hyvä kysyä, keskitynkö tekemään asioita oikein vai oikeita asioita. Mitkä asiat ovat tärkeitä? Mitkä vain kiireellisiä?

Asioilla on yleensä erilainen tärkeysjärjestys. Siksi tehtävät voi olla hyvä numeroida ja aloittaa niiden tekeminen oikeassa järjestyksessä. Tai joskus parempi vaihtoehto on aloittaa tekeminen vähiten aikaa vievistä tehtävistä – sekin innostaa, kun huomaa listan lyhenevän nopeasti. Olipa järjestys mikä tahansa, paperille kirjoitetut tekemättömät työt muuttuvat tavoitteiksi ja antavat tekemiselle selkeät raamit. Kun tehtävillä on järjestys, oikeat asiat tulevat tehdyiksi. Voi sitä ihanaa tunnetta, kun saa yliviivata tehtyjä asioita!

Myös työyhteisöissä tarvitaan aikaa yhteiselle ajattelulle. Ilahduttavan monessa paikassa leviää sellainen kulttuuri, jossa mietitään etukäteen, mitä halutaan saada aikaan. Yhteiset tavoitteet auttavat keskittymään olennaiseen. Ilman tavoitteita toiminnasta tulee helposti sekavaa ja päämäärätöntä: tehdään paljon, mutta juuri mitään ei saada valmiiksi.

Joulunpyhät antavat useimmille meistä aikaa pysähtyä. Rauhallisia pyhiä, aikaa ajattelulle ja akkujen lataamiselle sekä hyvää piakkoin alkamassa olevaa vuotta 2016.