Miten muut näkevät sinut työssäsi? Minkälaisena johtamis-, tiimityöskentely- tai vuorovaikutustaitosi näyttäytyvät muiden silmissä?
Palautteen saaminen on keskeinen osa ammatillista kehittymistä. 360-arviointi on tehokas työkalu palautteen keräämiseen useasta eri näkökulmasta. Sen avulla voi saada palautetta johdettavilta, esihenkilöltä, kollegoilta ja jopa asiakkailta.
360-arviointi toteutetaan lähettämällä sähköinen kysely johdettaville, esihenkilölle, kollegoille ja kyselyn arvioitavalle. Kyselyssä voidaan mitata esimerkiksi johtamistaitoja tai muita työn kannalta keskeisiä kompetensseja. Arvioinnin tavoitteena on antaa arvioitavalle laaja-alainen ymmärrys omista vahvuuksista ja kehityskohteista.
Minulle on tehty vuosien varrella useita 360-arviointeja. Tässä muutamia ajatuksia siitä, mitä olen niistä hyötynyt:
Monipuolinen näkökulma
Yksittäisten palautteiden sijaan 360-arvioinnissa syntyy kokonaiskuva siitä, miten oma tapa toimia koetaan eri rooleista käsin ja miten vuorovaikutus muiden kanssa sujuu. Tämä on auttanut minua ymmärtämään vahvuuksiani ja tunnistamaan kehitysalueita.
Yllätyksiä ja oivalluksia
360-arvioinnissa nousee toisinaan esiin asioita, jotka eivät ole olleet itsestään selviä. Erityisesti muistan arvioinnin, jonka sain johtaessani kansainvälistä tiimiä – sen kautta sain arvokasta tietoa seikoista, joita en ollut aiemmin huomioinut. Ymmärsin palautteen jälkeen ottaa tiimiläisiä mukaan enemmän jo asioiden valmisteluvaiheessa.
Itsetuntemuksen kasvu
Arvioinnit ovat auttaneet minua ymmärtämään paremmin, miten muut kokevat toimintatapani ja yhteistyötaitoni. Itsetuntemukseni on kasvanut merkittävästi, ja tämä on puolestaan parantanut vuorovaikutustaitojani.
Kehittyminen on matka
Kun saat tietoa omasta toiminnastasi useasta eri näkökulmasta, se vahvistaa motivaatiota sekä ammatilliseen että henkilökohtaiseen kasvuun.
Onko sinulle tehty 360-arviointeja? Minkälaisia oivalluksia ne ovat sinulle tuoneet?