Omistajuuden ja johtajuuden muutos – paljon muutakin kuin nimi paperiin

Mikä on hyvä ajankohta aloittaa yrityskaupan valmistelut? Mikä yrityksen arvo on? Miten johtajanvaihdos toteutetaan? Pitäisikö yhtiöjärjestykseen tehdä muutoksia?

Omistajuuden ja johtajuuden vaihdoksiin liittyy paljon kysymyksiä, joista tavallisimmat koskevat rahoitusta, yrityksen arvon määritystä, juridiikkaa ja veroja. Sitä koskevassa prosessissa on kuitenkin kyse ennen muuta tunteista ja tilanteen ymmärtämisestä. Tekniset kysymykset ovat pieni osa tätä prosessia. Omistajuuden ja johtajuuden vaihdoksessa on kyse paljon enemmästä kuin nimen kirjoittamisesta paperiin. Siksi vaihdokselle kannattaa varata aikaa ja suunnitella se huolellisesti.

Luopuminen yrittäjyydestä voi olla iso, joillekin jopa pelottava, elämänmuutos. On tärkeää, että väistyvä johtaja luovuttaa vallan ja vastuun uudelle yrittäjälle. Jotta vallanvaihto toteutuu, yritystoiminnasta luopuvan pitää voida luottaa siihen, että uusi yrittäjä hallitsee työnsä ja ottaa vallan ja vastuun.

Hyväksi johtajaksi kehitytään. Menestyminen johtamisessa edellyttää jatkuvia keskusteluja tekemisen tavasta ja tuloksista. Lisäksi siinä tarvitaan ainakin hyvää itsetuntemusta sekä kykyä asettaa ja saavuttaa tavoitteita.

Yrittäjät ovat liian usein yksin ongelmiensa ja päätöstilanteidensa kanssa. Ulkopuolisella keskustelukumppanilla voi olla suuri merkitys. Luottamuksellisissa keskusteluissa asiantuntijan kanssa löytyy usein uusia toimintatapoja ja ennakkoluulottomia ratkaisuja.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry on valinnut Auditing and Consulting Auco Oy:n asiantuntijaksi PK-yritysten omistajanvaihdosten muutostilanteiden hallintaan. Palvelu on tarkoitettu yrityksen myyntiä, ostamista ja sukupolvenvaihdosta lähivuosina suunnitteleville ja toteuttaville tahoille. Jos yritys sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, sillä voi olla mahdollisuus saada edullista ESR-rahoituksella tuettua asiantuntijapalvelua kyseisen hankkeen kautta.

Human Side on mukana Auditing and Consulting Auco Oy:n tarjoamassa palvelukokonaisuudessa. Human Siden Ritva-Liisa Niskasen erityisosaamista on yritysten johdon kehittäminen ja valmentaminen.

”Ajatus kypsyi niin, että päätimme tarjota kokonaisvaltaista palvelua, johon sisältyy sukupolvenvaihdoksen suunnittelu, taloudellinen mallintaminen, juridisten kysymysten ratkaisu, vaihdoksen ohjaaminen ja fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen”, toteaa KLT, KHT Seppo Laine Auditing and Consulting Auco Oy:stä.

Human Siden ja Auditing and Consulting Auco Oy:n kanssa kokonaisuudessa ovat mukana varatuomari Jouni Vainionpää JV Lakiasiat Oy:stä (www.jvlakiasiat.fi), controller Niklas Jansson Yrityspalvelu Hollström Oy:stä (www.hollstrom.fi) ja fysioterapeutti Riku Laine Fysiopalvelu Easymove Oy (www.easymove.fi).

Hankekausi kestää 31.5.2017 saakka.