Esihenkilön 100 ensimmäistä päivää

Uusi esihenkilötehtävä tuo mukanaan uudenlaisia asioita ja mahdollisuuksia. Ensimmäisiin päiviin kannattaa valmistautua hyvin, jotta olo on alusta lähtien varma ja luottavainen.

On tärkeä tutustua tiimiin mahdollisimman pian. Ihmisten johtamisessa onnistuu paremmin, kun tuntee heidät ja osaa huomioida ihmisten erilaisuuden.

Henkilöstökin haluaa tietää pian ja mahdollisimman paljon uudesta esihenkilöstä ja siitä, miten hän toimii. Esihenkilötehtävän alussa kannattaa käyttää mahdollisimman paljon aikaa oman tiimin kanssa. Pohja kestävälle yhteistyölle luodaan ensimmäisten kuukausien aikana.

Merkittävä osa esihenkilötyötä on viestintää. Heti alussa on hyvä näyttää, että esihenkilö osaa myös kuunnella.  Sitä kautta voi saada paljon tietoa erilaisista ihmisistä ja yrityksen toimintatavoista. Kuuntelemalla oppii paljon.

Kukaan ei odota, että uusi esihenkilö tietäisi kaiken. On kuitenkin tärkeä osoittaa, että haluaa oppia uutta. Siksi varsinkin ensimmäisinä viikkoina kannattaa kysyä paljon.  Nykyaikainen esihenkilö osaa valmentaa ja johtaa ajattelua käyttämällä tehokkaita kysymyksiä.

Esihenkilötehtävässä menestyminen edellyttää halua ja osaamista tukea toisten kehittymistä ja onnistumista. On tärkeä olla kiinnostunut siitä, mitä tiimiin kuuluvien ihmisten työtehtäviin kuuluu. Uuden esihenkilön on hyvä käydä henkilökohtainen, kahdenkeskinen keskustelu jokaisen tiimiin kuuluvan työntekijän kanssa yhteistyön alkaessa. Jatkossakin on hyvä muistaa, että säännöllinen esihenkilön ja työntekijän välinen kehitystä edistävä keskustelu on hyödyllinen.

Esihenkilötehtävän alussa omaan tiimiin tutustumisen lisäksi on tärkeä hankkia tietoa esimerkiksi yrityksen visiosta, kirjoitetuista suunnitelmista ja yrityskulttuurista. On myös hyvä tietää perusasioita työlainsäädännöstä.

Asioiden omaksuminen vie oman aikansa. Otollinen aika mahdollisille muutoksille esimerkiksi tiimin sisäisessä työnjaossa tulee sen jälkeen, kun uusi esihenkilö on tutustunut riittävästi uuteen tehtävään ja työpaikkaan.

Miten sinä toimit 100 ensimmäisen päivän aikana, jotta edesautat tiimisi hyvää vireyttä ja intoa tehdä asioita yhdessä?

Tavoitteiden asettaminen on olennainen osa esihenkilötyötä. Monesti tekeminen kannattaa aloittaa omasta itsestään. Uuden esihenkilön on hyvä tehdä itselleen kirjalliset tavoitteet 100 ensimmäiselle päivälle ja käydä ne läpi oman esihenkilön kanssa.

Tuon pohdinnan tueksi voit ladata ohessa olevan oppaan Esimiehen 100 ensimmäiselle päivälle.


    Olen lukenut ja hyväksynyt tietosuojaselosteen.


    Lataamalla oppaan tilaat samalla Human Siden uutiskirjeen. Human Siden uutiskirjeessä saat vinkkejä itsesi ja organisaatiosi kehittämiseen. Kirjeemme ilmestyy sähköpostiisi muutaman kerran vuodessa ja voit koska tahansa perua tilauksesi uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.